Ontmoeten doe je overal – in de buurt

Een goede buur is beter dan…
De bekende uitspraak ´een goede buur is beter dan een verre vriend´, kan een groot verschil maken voor buurtbewoners. Het is goed dat buren naar elkaar omzien en het zorgt ervoor dat buurten sociaal en levendig blijven. Je kan als buurt samen een activiteit organiseren maar denk vooral ook eens aan dat kopje koffie bij de buurman die zijn vrouw heeft verloren.

Klaarstaan voor een ander
Kleine ontmoetingen en gebaren kunnen een groot verschil maken. “Mijn man zat onlangs in de lappenmand en daardoor kwam veel zorg in en rond het huis op mijn schouders terecht,“ vertelt een buurtbewoonster uit Wateringen. “Zonder dat ik iets hoefde te vragen, bood een buurman aan het onkruid in onze tuin weg te halen. Wij hebben dit ontzettend gewaardeerd en het geeft een veilig gevoel wanneer je weet dat buren er voor je zijn als het nodig is,“ vertelt ze dankbaar. In een ander deel van diezelfde wijk, staan meerdere buurtbewoners klaar voor een dame op leeftijd. De ene buur laat regelmatig haar hondje uit en de andere haalt haar op om samen even een ijsje te eten op een mooie zomerdag. Samen met de buurt staan ze voor haar klaar. Én, aan de andere kant genieten de buurtbewoners ook van haar gezelschap, dus de ontmoetingen zijn voor iedereen van waarde.     

Burendag en WestlandOntmoet
Burendag en WestlandOntmoet zijn een mooie aanleiding om samen met de straat of buurt een leuke activiteit te organiseren. Denk hierbij aan een sportieve activiteit, samen creatief aan de slag of een smakelijke barbecue. Óf een combinatie hiervan! Zaterdag 28 september is het landelijke Burendag en die datum staat al in veel straten, buurten en wijken op de kalender. Komt een andere dag beter uit voor de buurt, natuurlijk ook prima! Als het maar een dag is waar de buurt samenkomt. Buurten worden namelijk leuker, socialer en veiliger als buren elkaar af en toe ontmoeten en zij zich samen inzetten voor hun buurt. Kijk eens op www.burendag.nl of www.westlandontmoet.nl voor inspiratie.  

Buurtrestaurants Bij Mekaar
Samen eten verbindt en zorgt voor duurzame ontmoetingen. Sinds een aantal jaar zijn inwoners van Westland welkom in de elf buurtrestaurants Bij Mekaar. Hier kun je je buurtgenoten ontmoeten tijdens het eten van een gezonde driegangenmaaltijd. “Het ontmoeten van andere mensen staat centraal bij het buurtrestaurant. We stimuleren de bezoekers om juist eens naast iemand te zitten die je niet kent. Onbekenden, jong en oud, raken op die manier met elkaar aan de praat,“ vertelt Anja Hitsert, coördinator Bij Mekaar. “Voor €6,50 genieten buurtbewoners van een smakelijke driegangenmaaltijd die is bereid door vrijwilligers. Mensen die meer informatie willen of gezellig een keer mee willen eten, verwijs ik graag door naar www.bijmekaar.nl,“ sluit Anja enthousiast af.