Ontmoeten doe je overal – in de bibliotheek

De bibliotheek is al lang geen verzameling van boeken meer, maar een ontmoetingsplaats voor jong en oud. In bijna elke kern van het Westland is een bibliotheek en in 2018 kwamen ruim 516.000 bezoekers in de negen Westlandse vestigingen. Voor een toenemend aantal mensen is het een dynamische en gastvrije ontmoetingsplek waar je komt om te lezen, te leren en kennis met elkaar te delen. Dit maakt Bibliotheek Westland dé laagdrempelige plek in de samenleving waar diversiteit een vanzelfsprekendheid is, iedereen is welkom en voelt zich er thuis.

Niet alleen boeken
Er worden niet alleen boeken, tijdschriften, speelgoed en dvd’s uitgeleend in de bibliotheek. Steeds meer is het een plek waar activiteiten worden georganiseerd zoals informatiebijeenkomsten, lezingen en workshops. Tijdens verkiezingen is het een stembureau en onlangs presenteerde de gemeente er nog haar plannen voor de nieuwe inrichting van Wateringen in de bibliotheek. Maar aan welke activiteit je ook deelneemt, je verrijkt jezelf en ontmoet nieuwe mensen met dezelfde interesses.

Krantje lezen
Verschillende dag- en weekbladen liggen op de leestafels. Er zijn mensen die dagelijks komen om een kopje koffie te drinken en een krantje te lezen. Dat kan gewoon tijdens de openingsuren. Iedereen is welkom, je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. Zo ook mevrouw Vis die meerdere keren per week in de bibliotheek de krant komt lezen. “Ik lees ze graag allemaal, het Algemeen Dagblad, De Volkskrant en Trouw. Ik vergelijk de schrijfstijl en de manier hoe het nieuws gebracht wordt. Ik mis alleen de Telegraaf in de bibliotheek, maar die kan ik weer ergens anders lezen. Zo blijf ik goed op de hoogte.” Regelmatig treft ze meneer Voskamp aan de leestafel, “Hij leest Trouw. We hebben dan meestal een praatje over het nieuws en het weer. Onverwachte ontmoetingen zijn er ook, leuk en verassend. Ik zie hier vaak dezelfde mensen die je dan begroet, dat is ook al een ontmoeting.”

Taalcafé
Mevrouw Vis is op dinsdagmorgen vrijwilliger in de bibliotheek. Ze begeleidt het taalcafé waar mensen komen om met elkaar de Nederlandse taal te spreken onder het genot van een kopje koffie. “Zo leuk om te doen, de mensen zijn zo blij om te kunnen oefenen. Ik zou het heel leuk vinden als er niet alleen mensen komen die de taal nog niet zo goed spreken maar als er ook Westlanders binnen komen lopen om mee te praten en koffie te drinken. Dat kan natuurlijk ook en levert weer mooie ontmoetingen op.”

Wij maken gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken. U kunt hieronder uw persoonlijke voorkeuren aanpassen.

Bekijk ons privacy beleid | Sluiten
Instellingen