GEZELSCHAP EN

GEZELLIGHEID BIJ

WESTLANDONTMOET

Lange zomeravonden

De langste dag is geweest, de zomer is begonnen en daarmee kondigt de zomervakantie zich ook binnenkort aan. Een bijzondere tijd waar velen naar uitkijken. De lange zomeravonden zijn voor velen een lonkend perspectief en de ideale invulling van de zomerperiode. Die lange zomeravonden vragen echter ook aandacht in de strijd tegen eenzaamheid.

Samen beleven is waar veel energie uit ontstaat. Het samen beleven van die lange zomeravonden is namelijk voor velen de mooie herinnering aan de zomer. In de zomerperiode ervaren veel mensen eenzame momenten.

Volgens de Seniorenraad en Ouderenbonden is de zomer een lange, eenzame periode voor thuiswonende 60-plussers. Ook in onze gemeente kennen we een hoog eenzaamheidspercentage. Veel mensen gaan op vakantie en activiteiten worden door een tekort aan vrijwilligers in de zomerperiode stop gezet. Door ons hiervan bewust van te zijn, kunnen we onze aandacht richten op hen die juist nu een bezoek of activiteit kunnen waarderen.

Hartverwarmend
Westlandse inwoners die niet op vakantie zijn, kunnen zich in de zomervakantie bedenken aan wie zij een persoonlijk bezoek kunnen brengen. Dat hoeft niet per se in de avond, want ook een bezoek aan het eind van de middag wordt door velen als hartverwarmend ervaren.

Gemma vertelde dat zij, ondanks de Corona-maatregelen, vorig jaar op deze manier ook haar zomervakantie heeft ingevuld. ‘Ik had drie weken vrij en we gingen daarvan een week op vakantie. Je gaat dan in aanloop naar je vakantie een planning maken voor als je weg bent, maar óók voor als je in de twee weken daar omheen vrij thuis bent. Tijdens een dagje fietsen hier in de buurt, ben ik spontaan bij een vriend van mijn vader langs gegaan. Dat was zo verrassend gezellig, dat we afgesproken hebben om de andere week dat ik thuis was ook langs te gaan.’

Kleinschalig en laagdrempelig
De georganiseerde activiteiten die vertrouwd op de kalender of in de agenda staan, maken in de zomerperiode daarmee ruimte voor kleinschalig en laagdrempelig contact. ‘Niet uit de verplichting, maar vanuit het goed doen, goed ontmoeten, ben ik uiteindelijk om de week ’s avonds langs blijven gaan. De gesprekken zijn waardevol, ondanks dat je het af en toe ook echt anders ziet. Dat zal het generatieverschil zijn’.

Activiteitenbudget
Vanaf nu wordt het nog gemakkelijker om concreet actie te ondernemen. Speciaal voor het stimuleren van activiteiten in de zomervakantie, is door gemeente Westland een activiteitenbudget beschikbaar gesteld. Met deze financiële ondersteuning kunnen inwoners en organisaties activiteiten organiseren om mensen elkaar te laten ontmoeten. Via www.vitiswelzijn.nl/activiteitenbudget is eenvoudig te herleiden aan welke minimale voorwaarden moet worden voldaan. Natuurlijk is het van waarde als de activiteit vervolgens ook wordt aangemeld in de agenda van WestlandOntmoet.

Laten we er met elkaar een onvergetelijke zomer van maken.