Op burendag laten we al het moois van de glastuinbouw zien
Op zaterdag 23 september is het weer nationale Burendag. Het moment om met buurtgenoten een leuke activiteit te organiseren. Voor bedrijven in de glastuinbouw is het een ideaal moment om omwonenden uit te nodigen op hun bedrijf. Sander Verbeek van SV.CO uit De Lier heeft zijn buren al uitgenodigd. “De reacties zijn nu al erg positief.” De toolkit Gezondheid & Geluk van Glastuinbouw Nederland kan telers helpen bij de invulling van de Burendag.
Over de vraag waarom SV.CO meedoet aan de Burendag hoeft Sander Verbeek niet lang na te denken. “We hebben als glastuinbouw iets moois om te laten zien én het is leuk en belangrijk om te vertellen wat we zoal doen. Dan is een kopje koffie met de buurt op ons bedrijf leuk voor iedereen.” Bij het rondbrengen van de uitnodigingen werd er door een buurman al enthousiast gereageerd. “Hij had een paar weken geleden nog tegen z`n vrouw gezegd ‘ik zou graag een keertje binnen in het bedrijf willen kijken’. Kortom, mensen zijn geïnteresseerd in wat wij doen en te vertellen hebben. Dat is leuk om te ervaren en motiveert om aan dit initiatief mee te doen.”
Quiz over de glastuinbouw
Hoe een ondernemer invulling geeft aan het bezoek van zijn buren is persoonlijk. Uiteraard staan de activiteiten van het teeltbedrijf – en van de glastuinbouw in het algemeen – centraal. Een leuk en leerzaam element is een quiz over de sector. De door Glastuinbouw Nederland bedachte quiz is toegevoegd aan de Toolkit Gezondheid & Geluk en hier te downloaden. Ook de kletspot in de toolkit is zeer geschikt om tijdens de koffie en thee van gedachten te wisselen over de teelt van groenten, fruit, bloemen en planten.
Over de toolkit
Vanuit het thema Gezondheid & Geluk wil Glastuinbouw Nederland de positionering van de Nederlandse glastuinbouw versterken. Dit kunnen we niet alleen en daarom is de rol van ondernemers hierin groot. Om deze rol goed te kunnen pakken, zijn wel handvatten nodig. Daarom lanceerde Glastuinbouw Nederland in juni een digitale toolkit met praktische tools, links en inspiratie.
Door interactie met onze omgeving vergroten we de waardering voor onze sector. Samen kunnen we meer empathie kweken. Dat bereiken we door ons verhaal vaker te vertellen, te luisteren naar onze omgeving en zichtbaar te maken hoe wij werken aan een gezonde en groene samenleving. Alleen samen kunnen we dit bereiken.
Bron: Glastuinbouw Nederland – Amy van der Lei