GEZELSCHAP EN

GEZELLIGHEID BIJ

WESTLANDONTMOET

Vrijwilligerswerk, dat doe je voor een ander én voor jezelf

Elk jaar vindt begin maart de grootste vrijwilligersactie van Nederland plaats. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt jong en oud uit om een dagje het verschil te maken en ertoe te doen! En hoe mooi is het als mensen na die dag inspiratie hebben opgedaan om vrijwilligerswerk onderdeel van hun dagelijks leven te maken.

Vrijwilligerswerk zorgt voor ontmoeting
Toen haar man een aantal jaren geleden overleed, kwam Anneke er alleen voor te staan. “Ik houd van mensen om me heen en zonder kinderen voel ik me best wel eens alleen,” vertelt ze. Ze besloot om bij het wijkcentrum te gaan kijken en is daar blijven hangen. Als deelnemer aan activiteiten én als vrijwilliger. In het wijkcentrum geniet Anneke van de contacten. “Ik draai op maandag bardienst en dan doe ik ook mee met de yoga.” Na afloop van de yoga zorgt Anneke voor koffie, thee en een praatje en daarna ruimt ze op. Ze is blij dat ze mensen kan helpen en dat ze een luisterend oor kan bieden, maar ook dat ze zelf een gezellig praatje kan maken. Ze vertelt iedereen die ze in het dorp tegenkomt om ook eens iets te gaan doen in het wijkcentrum. “Soms ga ik met een vriendin op zondag eten in het wijkcentrum. Het smaakt heerlijk en je ziet weer eens andere mensen.”

Voor jong en oud
Vrijwilligerswerk wordt steeds meer onderdeel van het leven van mensen, ook wanneer zij nog actief zijn op de arbeidsmarkt of op school zitten. Zij zien het als aanvulling op hun dagelijkse leven en zoeken de verbinding met anderen binnen vrijwilligerswerk. Het aantal vrijwilligers onder de 60 jaar zie je dan ook groeien. Er is echt voor iedereen een passende invulling.

Er is een groot aanbod aan vrijwilligerswerk en je kunt kiezen uit een eenmalige klus of iets dat je elke maand of wekelijks doet. Als het maar binnen jouw leven past en je er voldoening uit haalt. “Via het Vrijwillig Traineeship van Vitis Welzijn, waarbij ik vrijwilligerswerk heb gedaan bij verschillende maatschappelijke organisaties, ben ik er achter gekomen dat ik werken met mensen met een beperking erg leuk vindt”, vertelt Grace. “Ik ben daarom gestart met een opleiding om mij daar ook in mijn toekomstige werk op te kunnen richten én ik doe nog steeds vrijwilligerswerk bij een van die organisaties. Ik ben wekelijks te vinden in de werkplaats als lid van het klussenteam!”