Ontmoet elkaar in de zomer in Westland

Voor veel mensen is de zomer het ultieme jaargetijde. Hét seizoen van de tripjes, barbecues, samen wat drinken op het terras, gezellige picknicks en andere sociale uitjes. Maar de maanden juli en augustus zijn lang niet voor iedereen fun en plezier.

Een aanzienlijk deel van de Westlanders mist weleens het gevoel van contact met anderen. Júist vaak in de zomerperiode wordt dit gevoel van gebrek aan ‘samen zijn’ versterkt. Het is stiller dan normaal. Wekelijks terugkerende activiteiten staan op een laag pitje, want hobby- en sportclubs zijn met zomerreces. De verveling slaat toe. Veel mensen vertrekken naar paradijselijke oorden, waardoor er minder aanspraak is voor de thuisblijvers. Degenen die al weinig contact hebben met hun sociale omgeving, kunnen met zomereenzaamheid te maken krijgen.
De 72-jarige Nel uit Naaldwijk kent het gevoel: “Mijn kinderen zijn in de zomer een tijdje weg. Dan ben ik meer op mezelf aangewezen en dat vind ik heel moeilijk.”

Zij is zeker niet de enige, weet ook Cornélie de Bruin, huisarts uit De Lier. In de zomerperiode ziet zij zich regelmatig geconfronteerd met hulpvragen van mensen die zich eenzaam voelen. “Dat zijn vooral ouderen. Dat is ook verklaarbaar, want met de leeftijd neemt de kans op eenzaamheid toe door verlies van partner, sociale relaties en regie over het leven.”
“Wanneer iemand aanklopt en zegt eenzaam te zijn, probeer ik daar gepaste acties op uit te zetten”, vervolgt ze. “Hierbij moet je denken aan het inschakelen van de welzijnsadviseur. Maar ook het onder de aandacht brengen van organisaties als De Zonnebloem en het Rode Kruis.”
Het is sowieso goed om eenzaamheid te bespreken en het erover te hebben, aldus De Bruin. Zeker omdat eenzaamheid, net als stress, een negatieve invloed kan hebben op het immuunsysteem. “Afleiding kan helpen, bijvoorbeeld door mee te doen aan sociale activiteiten.” Ze plaatst daarbij wel de kanttekening dat persoonlijke aandacht en begeleiding, zeker in het begin, van belang is om de drempel tot deelname aan activiteiten te verlagen.

Het activiteitenaanbod in de zomer mag dan kleiner zijn, het is gelukkig niet overal stil. Zo zijn er verschillende initiatieven waarbij inwoners van Westland aan kunnen haken. Een goed voorbeeld een activiteit waar je anderen bij ontmoet is Zomerbridge. Tot en met 6 september vindt wekelijks op woensdag een bridgemiddag plaats in Wijkcentrum Hof van Heden in Naaldwijk. De organisatie is in handen van De Driehoek, een bridgeclub waar gezelligheid en ontspanning voorop staat. “Maar het wedstrijdelement voegt wel iets extra’s toe”, lacht bestuurslid Jelle Rietsma. De vereniging zag op 1 september 1980 het levenslicht en heeft ruim honderd leden. “Ons oudste lid telt 97 lentes”, merkt secretaris Henny van Rijn op. “Het voordeel van bridge is dat er nauwelijks fysieke beperkingen zijn”, vult penningmeester Wim van Os aan. “Het is bovendien een uitstekende training voor de hersenen.”
Bridge is een spel met regels, afspraken en systemen. “Je kunt niet zomaar beginnen met bridgen”, zegt bestuurslid Ans Nooren. “Je hebt echt wel een beginnerscursus nodig”.
Ken je het spel, dan kun je met iedereen spelen, geeft Wim van Os aan. “De spelregels zijn universeel.”
Wat bridge volgens voorzitter Sjaak Wensveen zo leuk maakt is dat het een heel sociale activiteit is. “Na iedere vier spellen wissel je van tegenstander en zit je weer met andere mensen aan tafel. Je praat met elkaar, je drinkt na afloop samen wat en er ontstaan nieuwe vriendschappen.”
Zomerbridge staat open voor leden en niet-leden, met of zonder bridgepartner. “Maar ook mensen die gewoon eens willen komen kijken hoe leuk bridgen is, zijn van harte welkom.”

Weten wat er allemaal nog meer te doen is in Westland deze zomer? Het platform WestlandOntmoet is het antwoord op die vraag. WestlandOntmoet is namelijk dé vindplaats van ontmoetingsactiviteiten in Westland. Meer en meer organisaties en individuen melden hun activiteiten bij het platform aan, zodat een steeds completer overzicht van ontmoetingsactiviteiten voor jong én oud ontstaat. Zo kan vraag en aanbod nog beter worden gematcht.