Ook WestlandOntmoet in de Oude Kerk

De Oude Kerk op het Wilhelminaplein in Naaldwijk was afgelopen week het decor voor een sfeervolle kerstmarkt. In de kerk worden uiteraard kerkdiensten gehouden, maar het is ook de plek voor ontmoetingen. Veelal muziekuitvoeringen en voordrachten, maar ook evenementen, concerten of een kerstmarkt brengen veel ontmoetingen tussen bezoekers.

Sfeervol decor
In de prachtig versierde kerk vertelt Willemijn van Rossem over het initiatief dat zij samen met een aantal anderen in 2020 nam. Ten tijde van Corona, bedachten zij oplossingen om ontmoetingen toch mogelijk te maken in de Oude Kerk. Kerkdiensten konden niet plaatsvinden maar met maatregelen zoals afstand houden, aanmelden en QR codes vonden de eerste activiteiten voor WestlandOntmoet in de Oude Kerk plaats. Inmiddels is ze groot ambassadeur en een vaste partner bij WestlandOntmoet, dat het hele jaar ontmoetingen stimuleert. Tijdens de Week van de Ontmoeting in september zijn in dat kader extra veel activiteiten. De Oude Kerk organiseerde in die week 18 activiteiten en ontmoette daarbij ruim 500 bezoekers. Afgelopen september vond de aftrap van de ‘ontmoetingsweek’ plaats in de Oude Kerk. Hoogleraar Theo van Tilburg gaf een presentatie over het thema eenzaamheid. Het was een krachtig begin van een week vol activiteiten in het hele Westland. De kracht van ontmoeten werd in de ontmoetingsweek door WestlandOntmoet extra benadrukt met het uitreiken van 40 ontmoetingstaarten.

Succesnummer
Willemijn is grafisch ontwerper vanuit haar bedrijf Nota Bene communicatie. Daarnaast zet zij zich graag in voor de samenleving en is ze actief als vrijwilliger, onder andere voor de Oude Kerk en WestlandOntmoet. “Als kind kwam ik al in de kerk, dus ik ken er de weg. Mijn vader is al jaren vrijwilliger voor verschillende instanties, dus ik heb het goede voorbeeld vroeg gekregen. Het voelt voor mij goed om sociale initiatieven te steunen en om als professional iets te kunnen betekenen voor de samenleving. Samen met mensen van kerken in het Westland, Vluchtelingenwerk, Vitis Welzijn, de Wereldwinkel en Muziekmeesters hebben we in 2020 het initiatief genomen om ook in de Oude Kerk ontmoetingen te organiseren. Inmiddels zijn we echt onderdeel van WestlandOntmoet en dat leverde in september weer een mooi programma op met onder meer een bakwedstrijd voor kinderen, een film, mediteren en zoals elk jaar het optreden van het Puur Orkest. Dat is echt een succesnummer!” aldus Willemijn. “Natuurlijk proberen we in het kader van WestlandOntmoet het hele jaar door activiteiten te organiseren en ontmoetingen te stimuleren. Binnenkort is er ‘Samen Eten’ in De Ark in Wateringen waar verschillende culturen samenkomen. Op het platform en de website van WestlandOntmoet worden ook dit soort initiatieven aangemeld en krijgt het meer bekendheid.”

Westland Geeft Warmte
Dat Willemijn een groot hart heeft, blijkt ook uit een ander mooi initiatief dat ze in 2022 hielp opzetten, namelijk ‘Westland Geeft Warmte’. Dit fonds, dat door de Westlandse kerken en sociale partners is opgezet, wordt gesteund door donaties van Westlanders en van Fonds1818. Particulieren die hoge energiekosten niet kunnen betalen, kunnen een bijdrage aanvragen. Vitis Welzijn behandelt de aanvraag. “De winter staat voor de deur en hopelijk zijn er mensen die we op deze manier kunnen helpen. Meer informatie is te vinden op www.westlandgeeftwarmte.nl of op www.westlandontmoet.nl”.

WestlandOntmoet 
Ontmoeten kun je via WestlandOntmoet, dé vindplaats voor ontmoetingen, het hele jaar op veel plekken in kleine groepjes of zelfs met twee mensen. Het hele jaar door is er aandacht voor de kracht van ontmoeten. Ook in Westland is veel behoefte aan een glimlach, een toereikende hand, een luisterend oor of een maatje om mee af te spreken en samen iets te doen. Denk aan een barbecue, bingomiddag, dansavond of een (voor)leesmiddag.
Doe mee aan deze activiteiten of kom zelf in actie en organiseer een mooie ontmoeting. Op de www.WestlandOntmoet.nl kun je de ontmoetingen eenvoudig aanmelden.