Open Huis bij moskeevereniging tijdens Burendag

Op zaterdag 23 september is het Burendag. Die gelegenheid grijpt het 80 leden tellende Islamitisch Cultureel Centrum Wateringen aan om buurtgenoten (nog) beter te leren kennen. Van 10.00 tot 12.00 uur staat er een feestelijke ontmoeting gepland, waarbij ook uitgewerkte schetsontwerpen van het toekomstige gebedscentrum gepresenteerd worden.

“Wij vinden verbinding en openheid heel belangrijk”, zegt Hicham El Ikaoui, voorzitter van Islamitisch Cultureel Centrum Wateringen, zoals de moskee aan de Julianastraat officieel heet. “En dat willen we uitstralen naar onze buren. Burendag is een mooi moment om de deuren nog meer open te zetten naar de samenleving en de verbinding op te zoeken. We zijn hier al sinds 1984 gehuisvest, maar veel Wateringers hebben de moskee nog nooit van binnen gezien.” Een gemiste kans, vindt Hicham. “Vandaar ook dat we iets voor de buurt willen organiseren, op een laagdrempelige manier.”

De ochtend is tot stand gekomen met inbreng en medewerking van Peter van den Berg, sociaal makelaar van Vitis Welzijn in Wateringen. “We hebben al eerder samengewerkt, tijdens bijvoorbeeld Welkom in Wateringen (een informatiemarkt voor nieuwe inwoners, red.)”

Wat begon als een spontaan idee, werd een plan, kreeg wortels en groeide uit tot een afgesloten straat met op de stoep een gezellige tent waar mensen kunnen proeven van de sfeer van de Islamitische cultuur. “Er zijn hapjes van en voor de buren, vanuit een baristawagen wordt lekkere koffie en thee geserveerd, kinderen kunnen zich vermaken op een springkussen en wie wil kan basisinformatie over de islam krijgen, deelnemen aan een hennaworkshop of zijn eigen naam schrijven in het Arabisch. Verder is Team Jongerenwerk van Vitis Welzijn prominent aanwezig met de gele bus en medewerkers van Bibliotheek Wateringen komen vertellen over de activiteiten van Taalhuis Westland.”

De ochtend gaat om elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan, aldus Hicham El Ikaoui.  “We zijn allemaal buren van elkaar: kinderen, jongeren én volwassenen.”

Niet alleen buiten valt het nodige te beleven, ook de moskee wordt opengesteld door middel van rondleidingen. Met het open huis hoopt El Ikaoui op meer begrip. Want de moslimgemeenschap wordt volgens hem nog te vaak met argusogen bekeken. “Wij zijn ook gewoon Westlanders”, benadrukt hij.

Omdat het bestuur van de moskeevereniging groot belang hecht een ‘goede buur’-verhouding, is besloten om de huidige en toekomstige buren eerste deelgenoot te maken van de nieuwbouwplannen. Tijdens Burendag zullen artist impressions getoond worden.

Begin dit jaar verkocht de gemeente Westland het perceel waarop gebouw De Eendenburcht staat aan Islamitisch Cultureel Centrum Wateringen (ICWW). Die gaat er een nieuw gebedscentrum bouwen. Het duurde maar liefst negen jaar voordat de spreekwoordelijke ‘kogel door de kerk’ was. “Tja, geduld is een schone zaak.”
“In coronatijd zijn leden overleden, die dit graag nog hadden willen meemaken”, vervolgt El Ikaoui op serieuze toon.

De huidige moskee aan de Julianastraat voldoet niet meer aan de ruimtelijke eisen van de tijd. “We zitten nu in een cultureel centrum, maar daar is weinig centrum aan”, grapt Hicham. Qua vierkante meters gaat ICCW er flink op vooruit. In de moskee wordt niet alleen maar gebeden, zo is het plan. “Er komt ook ruimte voor maatschappelijke activiteiten, zoals huiswerkbegeleiding, Nederlandse en Arabische taallessen en ontmoeting met de wijk. De fase met de architect is net afgerond; we hebben een mooi ontwerp gemaakt!”

De bouw start naar verwachting volgend jaar. Maar nu al wil ICC Wateringen constructief bouwen aan samenwerking met de buurt. “Om te voorkomen dat mensen wachten met het stellen van vragen tot de urgentie hoog is, houden we graag korte lijntjes. We mogen geen vreemden voor elkaar blijven, we delen straks tenslotte dezelfde straat.”