Westland maakt zich op voor Nationale Pannenkoekdag

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ is een uitspraak die wordt toegewezen aan Pippi Langkous, maar ook Floris (8) en Evy (9) hadden het kunnen zeggen. Op 8 maart, Nationale Pannenkoekdag, gaan deze twee leerlingen van Basisschool Andreashof in Kwintsheul voor het eerst in hun leven zelf pannenkoeken bakken.

Floris en Evy doen samen met hun klasgenoten uit groep 5 mee aan de challenge van WestlandOntmoet, waarbij zoveel mogelijk mensen en organisaties in Westland worden uitgedaagd om pannenkoeken te bakken en die samen op te eten. “We hebben er zin in!”, zegt Evy enthousiast.

Tijdens Nationale Pannenkoekdag steken de scholieren de handen uit de mouwen in De Kastanjehof om een veertigtal Heulenaren op een buikvullende lunch te trakteren. Veel ‘pannenkoeken-bak-ervaring’ hebben de twee nog niet. “Ik bak weleens koekjes”, merkt Evy op. Toch hebben ze het volste vertrouwen in een geslaagde afloop. “Het gaat goedkomen”, verzekert Floris.

Floris en Evy houden erg van pannenkoeken. “Ze zijn superlekker.” “Vooral die van mijn oma”, voegt Floris eraan toe. “Zij maakt pannenkoeken helemaal zelf.”
Evy en Floris behoren tot ‘team zoet’. “Wij eten onze pannenkoek het liefst met poedersuiker.”

Met de klas hebben ze het Nationaal Pannenkoekdag Startpakket aangevraagd, met daarin onder andere pannenkoekenmix voor circa honderd pannenkoeken en pannenkoekpannen. Het startpakket wordt aangeboden door Tefal, Koopmans en Blue Band. Deze ondernemingen startten Nationale Pannenkoekdag in 2007 om extra aandacht te geven aan de oudere medemens in Nederland. Met pannenkoeken.

“Ontmoeting en verbinding staan tijdens Pannenkoekdag centraal”, weet Anita Bassie, projectleider van WestlandOntmoet. “Dat sluit naadloos aan op de ambities van WestlandOntmoet, namelijk: het zichtbaar maken en stimuleren van ontmoetingsactiviteiten voor het versterken van sociale interactie. Daarom roepen wij Westland op tot het massaal omarmen van Pannenkoekdag. Hoe meer mensen en organisaties zich aansluiten, hoe meer plezier, hoe meer waarde.”

WestlandOntmoet ziet hele mooie acties ontstaan. “Om maar eens een voorbeeld te noemen, Careyn Middin en Perspektief organiseren een pannenkoekdiner in de Ontmoetingskerk voor bewoners van de Naaldwijkse Bloemenbuurt. Scholieren van ROC Mondriaan gaan bakken en leerlingen van de Herman Broerenschool uitserveren.”

De Westlandse Stichting voor Katholiek Onderwijs (WSKO), waar ook de Andreashof onder valt, gaat met maar liefst vijftien scholen pannenkoeken bakken. “Deelname is voor de leerlingen niet alleen heel leuk en lekker, maar zorgt ook voor verbinding”, aldus Henriëtte Boevé, bestuurder WSKO. “De scholen zijn vrij om de dag zelf in te vullen en daardoor zijn mooie initiatieven in de kernen ontstaan. De twee scholen in Poeldijk gaan samen bakken, een school in Naaldwijk heeft de ouderen van een verzorgingstehuis uitgenodigd, in Wateringen wordt voor de ouderen uit de buurt gebakken en in ’s-Gravenzande komen de opa’s en oma’s van de leerlingen zelf pannenkoeken eten. Wij vinden het belangrijk om de leerlingen bewust te maken van het belang om naar elkaar om te kijken.”

Daar sluit Irma Smits, directeur basisschool Andreashof, zich volmondig bij aan: “Kwintsheul is een kleine gemeenschap. Met het oog daarop is het helemaal leuk om met elkaar een gezellige activiteit te ondernemen; het zorgt voor mooie momenten.”

Accepteer jij de bak-challenge ook? Serveer de pannenkoeken op 8 maart met een glimlach en deel je foto of filmpje op social media met @WestlandOntmoet en gebruik de hashtags #samenontmoeten en #pannenkoekdag